Ze swiata architektury – Zgłoszenie do udziału w konkursie Biblioteki św. Marcina / AZPA

Dzięki uprzejmości AZPA Głównym celem AZPA w ich projektowaniu dla Nowej Biblioteki św.
Marcina w Passirii było stworzenie nie tylko funkcjonalnej, ale także reprezentatywnej dla lokalnej i globalnej treści instytucji kultury znajdującej się w bibliotece.
Ten projekt miałby potencjał architektoniczny, by przekroczyć specyfikę miejsca, aby osiągnąć globalny charakter.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Z tego powodu wybraliśmy od początku rodzaj klasycznego dachu dwuspadowego, jako archetyp architektury wiejskiej i regionalnej, dla elewacji geometryczny wzór strukturalny rozpoznawalny w alpejskiej architekturze lokalnej.
Podczas gdy geometria i materiał budynku o proporcjach i skali podobnych do reszty budynków St.
Martin twierdzi, że integrują budynki w kontekście, główne fasady (zachodnia i wschodnia) są pomyślane jako bardziej wyrafinowane elementy do ochrony przed Promieniowanie słoneczne, a jednocześnie pozwalają na widok od wewnątrz, ale w zasadzie być w stanie Przesłać osobliwość instytucji w lokalnym kontekście, a także odzwierciedlić funkcjonalną i programową ewolucję budynku Biblioteki.
Dzięki uprzejmości AZPA Koperta budowlana i budowlana Dzięki uprzejmości AZPA Piwnica budynku jest konstrukcją żelbetową ze ścianami nośnymi i kolumnami wewnątrz obwodu.
W górnej części tych ścian i słupów zostanie zamocowane drewno warstwowe, które jest zgodne z konstrukcją głównych fasad.
Podłogi piwnicy i parteru będą betonowe.
Betonowa konstrukcja jest proponowana w odniesieniu do norm bezpieczeństwa pożarowego dla pomieszczeń technicznych, magazynów i archiwów.
Ze względu na znaczącą obecność w strefie alpejskiej systemu budowlanego – oszalowanego ., konstrukcja nadziemna jest w całości wykonana z drewna klejonego warstwowo.
Pomiędzy dwiema konstrukcyjnymi fasadami znajdują się laminowane drewniane belki o 12m swobodnym świetle, z rozstawem osi 3,30 m.
Podłoga jest zakończona układaniem prefabrykowanych paneli laminowanych o wymiarach 3,30 x 12m.
Tak wykonana konstrukcja ma wysoką sprawność statyczną, dzięki czemu pozwala na całkowicie pozbawione elementów konstrukcyjnych plany podłogi, przekształcając ją w całkowicie elastyczną przestrzeń i łatwo dostosowując się do przyszłych zmian.
Dzięki uprzejmości AZPA Na fasadzie wschodniej i zachodniej, za drewnianym szkieletem konstrukcyjnym, objętość zamyka się wysokowydajną kurtyną ze szkła, aby uzyskać optymalny współczynnik przenikania ciepła.
W wewnętrznej warstwie komory izolacyjnej szkła proponuje się pionową spust ceramicznej fryty ., jak pionowy sitodruk, w celu uzyskania lepszej ochrony przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym bez utraty możliwości celowania do pięknej góry krajobraz.
Dzięki uprzejmości AZPA Suma elewacji z drewna ślepego z ekologiczną izolacją, lokalna struktura drewna, fasady z ceramicznym szkłem frytowym, aby uniknąć przegrzania wnętrz, wykorzystanie odnawialnych źródeł energii (biomasy i energii geotermalnej) oraz efektywny projekt aktywnego Systemy pozwalają nam już w fazie konkursowej zbliżyć najwyższe standardy zrównoważonej architektury.
projekt strony Architekci: AZPA Lokalizacja: Passiria, Włochy Zespół AZPA: Alejandro Zaera-Polo, Ravi Lopes Calamita, Pep Wennberg, Robert Berenguer Lokalny partner: Renzo Boschetti Powierzchnia: 700m2 Koszt: 2M.
Rok konkursowy: 2012
[podobne: kasetony świetlne, fotki z budki, montaż smt ]

Powiązane tematy z artykułem: fotki z budki kasetony świetlne montaż smt