Scieki z zakladów mleczarskich

Ścieki z zakładów mleczarskich, browarów, roszarni itp. należy bezwarunkowo wykorzystywać w stanie świeżym. Ścieki zawierające zanieczyszczenia organiczne Ścieki z zakładów przemysłu spożywczego charakteryzuje na ogół duża wartość nawozowa oraz brak składników trujących. Ścieki te, stosownie, do zarządzenia z dn. 28. VII. 1964 należy oczyszczać z zasady W drodze ich wykorzystania w rolnictwie. W stosunku do ogólnej objętości ścieków poprodukcyjnych objętość ścieków przemysłu spożywczego wynosiła w 1962 r. 4,5%, w tym ścieków cukrowniczych ok. 50%. Ścieki cukrownicze w objętości ok. 110 mln m” rocznie z 77 cukrowni rozrzuconych po całym kraju mogą być zużytkowane z dużym pożytkiem. Objętość ścieków przy produkcji cukru buraczanego jest znaczna i odpowiada 1300-1800010 ciężaru przerobionych buraków. Ścieki z browarów i słodowni zawierają stosunkowo niewielką ilość składników pokarmowych, jednak już przy zastosowaniu niewygórowanej normy nawodniającej (800 mm) zostają doprowadzone znaczne ilości tych składników na 1 ha, a mianowicie 128 kg N, 160 kg K20, 40 kg P205. [więcej w: panele szklane, panele podłogowe, pompa próżniowa ]