Nowoczesna architektura : Morogoro International School / Alma-nac

Dzięki uprzejmości Alma-nac Międzynarodowa Szkoła Morogoro, położona na południowych wyżynach Tanzanii, służy jako model zrównoważonego rozwoju i modularnej architektury dla społeczeństwa.
Mając na uwadze, że szkoła ma jednocześnie służyć jako centrum społeczności, architekci Alma-nac wierzyli, że mogą osiągnąć to wszystko najlepiej dzięki powtarzalnej linearnej formie z naciskiem na strategie kontroli środowiska.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Ten wieloosobowy pokój przeznaczony jest do wieloetapowej pracy.
Ten wieloosobowy pokój pasywnie kontroluje jego otoczenie, wykorzystując jedynie lokalne metody i materiały budowlane.
Zgodnie z mentalnością MIS szkoły jako centrum społeczności, naszym celem było stworzenie zrównoważonej architektury, która nie wymagałaby kosztownego sprzętu ani aktywnych komponentów.
W ten sposób schemat stanowi przykład zrównoważonej architektury, która może służyć jako model budowy dla lokalnego regionu.
Dzięki uprzejmości Alma-nac Powtarzająca się forma liniowa została opracowana na podstawie wyraźnych krótkich ograniczeń i intensywnych warunków środowiskowych.
W celu zminimalizowania wyższych zysków ciepła typowych dla fasad wschodnich i zachodnich, forma została rozbita zarówno na planie, jak i przekroju, zapewniając zarówno wysoki poziom wentylacji naturalnej, jak i konstrukcję z łatwością fazowaną.
Te przerwy w długości budynku z kolei tworzą przestrzenie, które mogą być eksplorowane przez mieszkańca i tworzą mniejsze, bardziej osobiste przestrzenie wspólne dla uczniów, aby stworzyć własne.
Dzięki uprzejmości Alma-nac Plan przewiduje możliwie jak największą kontrolę pasywną, zarówno pod względem środowiskowym, jak i programowym.
Centralnym elementem projektu jest przestrzeń do spożywania posiłków, która pełni zarówno rolę głównego lokalu dla systemu, jak i naturalny podział na zakwaterowanie dziewczynki i chłopca.
Wejście do budynku przechodzi obok pomieszczeń dla personelu i sal lekcyjnych, automatycznie kontrolując dostęp w ciągu dnia i nocy oraz zapewniając gradient z przestrzeni publicznej do prywatnej.
Przepisy WC są wspólne dla przestrzeni publicznej i prywatnej, z prostą obracającą się ścianką kontrolującą czas użytkowania, a tym samym prywatność mieszkańców.
Dzięki uprzejmości Alma-nac Budynek ponownie wykorzystuje swoją szarej wody, może być dostosowany do włączenia paneli słonecznych w razie potrzeby, a nawet może zostać przedłużony, jeżeli popyt w szkole jest wymagany.
Proste powtarzające się etapy budowy ograniczają do minimum złożoność projektu, zapewniając szybszy czas budowy i niższe koszty.
Dzięki zastosowaniu prostych żaluzji składanych projekt kończy się w ciągu dnia, gdy uczniowie są w szkole.
minimalizowanie przyrostu ciepła.
Następnie w pełni otwiera się wczesnym wieczorem, zapewniając pełną swobodę w obiegu budynku i wychodzenia z niego przez wspólne obszary.
W nocy żaluzje utrzymują pełną wentylację, zapewniając jednocześnie pełne bezpieczeństwo.
Dzięki uprzejmości Alma-nac
[przypisy: Kabiny Sanitarne, giętarka do profili, montaż smt ]

Powiązane tematy z artykułem: giętarka do profili Kabiny Sanitarne montaż smt