Magazyn architektoniczny : Dom Baraków Obrony Cywilnej w Malpartida de Plasencia / MUDAARQUITECTURA

Juan Carlos Quindós Architekci: MUDAARQUITECTURA Lokalizacja: Malpartida de Plasencia, Cáceres, Hiszpania Projekt zespołu: Pablo Rey Medrano, Federico Rodriguez Cerro, M.
José Selgas Cáceres, Jorge E.
Ramos Jular Architekt techniczny: Miguel Ángel Tierno de Dios Klient: Dirección Generał Policji i Gwardii Obywatelskiej Powierzchnia Obywatelska: 29 46.65 m.
Rok Projektu: 2011 Fotografia: Juan Carlos Quindós + 42 Projekt oparty jest na typologii przegląd proponując alternatywy dla tradycyjnego rozwiązania Domu Koszar Obrony Cywilnej, nie tylko z punktu widzenia kompozycyjnego, ale także z jego funkcji.
Są to przede wszystkim zwarte i symetryczne budynki, które obracają się wokół dziedzińca.
Ta izotropia obejmuje również nakładanie się programów mieszanych, mieszkań i departamentów rządowych, co powoduje oczywiste problemy z funkcją, intymnością i relacjami.
Z tego założenia i dwóch ograniczeń, program i przestrzeń kosmiczna, zostaną wygenerowane i ustrukturyzowane w projekcie.
.
Juan Carlos Quindós Biorąc pod uwagę przestrzeń kosmiczną, jej trapezoidalną geometrię i jej położenie na skraju morfologicznie heterogenicznego obszaru małego miasteczka w Estremadura (Hiszpania), proponujemy, w sposób naturalny, rozdzielenie różnych części program obejmujący mieszkania i departamenty rządowe w wymaganej obudowie.
.
Juan Carlos Quindós Z jednej strony obudowa umieszczona jest w bardziej regularnym miejscu strony, co pozwoli na zgranie na tym samym typie domu wolnostojącego i jednego mieszkania.
Ta seria jest zorganizowana w dwóch rzędach z fasadą do każdej z dwóch utworzonych wewnętrznych ulic.
Zmieniając pełne i puste tomy w składzie serii, umożliwia większości mieszkańcom zmierzenie się z południem, tworząc z przodu także dynamiczny rytm.
.
Juan Carlos Quindós Z drugiej strony, jeśli charakterystyka typologiczna obudowy to jednolitość, powtarzalność i powtarzalność, budowa oficjalnych działów jest zniekształceniem zespołu.
Wymagane zniekształcenie ze względu na położenie budynku na dziobie w miejscu trapezoidalnym, tak aby jego geometria była określona przez granice miejsca i konieczne zniekształcenie, ponieważ ta pozycja i charakter programu wymagają większego stopnia obecności i reprezentacji .
Ten budynek jest podzielony na trzy poziomy, poziom w piwnicy towarzyszy naturalnemu zboczu terenu, i ma dwa piętra nad gradientem, który skręca jeden nad drugim, aby dotrzeć do okna sali posiedzeń na pierwszym piętrze, które stara się spojrzeć na wieś Extremadura , Dehesa.
.
Plan Juana Carlosa Quindósa
[więcej w: oczyszczalnie przydomowe, biologiczne oczyszczalnie ścieków, kostka brukowa libet ]

Powiązane tematy z artykułem: biologiczne oczyszczalnie ścieków kostka brukowa libet oczyszczalnie przydomowe