Krochmalnie przemyslowe i gospodarcze

Krochmalnie przemysłowe i gospodarcze) wkrótce osiągnie 25 mln m” rocznie, co wystarczy do nawodnienia nawożącego C:k. 6000 ha łąk, pastwisk i gruntów ornych. Ścieki z drożdżowni ze względu na dużą koncentrację mogą być użytkowane rolniczo tylko w rozcieńczeniu oraz przy zastosowaniu metod zapewniających dobre utlenianie, a więc za pomocą rozdeszczania. Ścieki z mleczarni, maślarni i serowni. Stopień zanieczyszczenia tych ścieków zmienia się w ciągu dnia w szerokich granicach, przy czym są to prawdę wyłącznie zanieczyszczenia organiczne. Ścieki z maślarni i wytwórni sera są uboższe ze względu na mniejszą zawartość białka. Ścieki mleczarskie odpływają w objętości 300–700% przerobionego mleka. Z zakładów, których produkcja jest nastawiona głównie na wyrób masła, 30-45()/o ścieków to wody brudne, reszta to wody z chłodzenia. Wody ostatnio wymienione wskutek stosowania przeponowego sposobu chłodzenia są praktycznie wodami czystymi. [patrz też: szamba betonowe, przydomowa oczyszczalnia ścieków, pompa ciepła ]