Architektura 21szego wieku : Dortoir Familial / NADAAA

Dzięki uprzejmości NADAAA Dortoir Familial, zaprojektowany przez NADAAA, skupia się na łączeniu z krajobrazem, ponieważ zsuwany dwór zapewnia jednocześnie wnętrze i zewnętrzną stronę – chronioną i prywatną, a także ekstrawertyczną i zaangażowaną.
Najważniejszym wynikiem tej integracji krajobrazu i domu jest produkcja monumentalnego sklepionego progu na centralny dziedziniec.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Przez wieki zamknięty dziedziniec był nakładany na różne położenia geograficzne – za każdym razem przekształcany zgodnie z klimatem, rytuałami i praktykami budowlanymi tego miejsca.
Pojazd do wychwytywania na zewnątrz budynku, dziedziniec jest określony przez jego wnętrze.
Dzięki uprzejmości NADAAA Dom ten przestrzega surowych wytycznych dotyczących zagospodarowania przestrzennego, jednocześnie łącząc się z krajobrazem, rozszerzając naturalną florę na dach.
Położony w gaju oliwnym, Pinus Pinea i winnicy, stara się wykorzystać pochyły teren, tworząc zrównoważone systemy do amplifikacji i uprawy.
Sklepienie jest linią powierzchni, która pośredniczy między geometrią schodów nośnych w narożniku północno-wschodnim, basenem i pomieszczeniami mieszkalnymi powyżej.
Dzięki uprzejmości NADAAA Główna armatura domu pojawia się jako pojedynczy betonowy monolit wokół dwóch prostopadłych belek; pierwsza, ściana między basenem a dolnym wschodnim skrzydłem, a druga – wspornikowa ściana na północnym krańcu domu.
Wbudowane w przestrzenną organizacyjną logikę domu, te wiązki są szyfrowane w.
Doświadczeniu.
domu: okna do basenu, drzwi od salonów do sypialni i widoki na zewnątrz, dzięki oszczędnościom otwarcia, aby zapewnić ciągłość konstrukcyjną.
Dzięki uprzejmości NADAAA Structural, dach jest serią aktywnych powierzchniowo skarbców, które zapewniają silną stabilność boczną.
Nachylenie skarpy maksymalizuje obwiednię strefy w celu sprowadzenia południowego światła, a to jest sklepienie, które stanowi podstawę zielonego dachu.
Pod dachem znajdują się pomieszczenia mieszkalne, jadalne i sypialne.
Dolne skrzydło jest pomyślane jako korytarz uliczny, uruchamiany przez czytelnię i pokoje piętrowe, które otwierają się bezpośrednio na krajobraz.
Dzięki uprzejmości NADAAA Architekci: NADAAA Lokalizacja: Ramatuelle, Francja Kierownik projektu: Nader Tehrani Kierownik projektu: Harry Lowd Zespół projektu: Dan Gallagher, Katie Faulkner, Lisa LaCharite-Lostritto, Tim Wong, Craig Chapple, John Houser, Ellee Lee, Kevin Lee, Parke MacDowell, Ryan Murphy, Jonathan Palazzolo, Caitlin Scott, Joana Rafael, Rawan Alsane Inżynier strukturalny: Beterem Ingénierie, Simpson, Gumpertz & Heger MEP Inżynier: Beterem Ingénierie Lokalni architekci: Bidard i Raissi (Paryż, Francja), Agence Francois Vieillecroze (St.
Tropez, Francja) Powierzchnia: 490 mkw
[hasła pokrewne: Kabiny Sanitarne, oczyszczalnie przydomowe, kasetony świetlne ]

Powiązane tematy z artykułem: Kabiny Sanitarne kasetony świetlne oczyszczalnie przydomowe